8 stappen voor het maken van je keramische tegel

Heb je altijd al willen weten hoe je vloer gemaakt wordt? Wij konden even achter de schermen kijken in de fabriek van Casalgrande Padana. We laten jullie dan ook graag even mee kijken!

Stap 1: Je weet wel hoe je brood gemaakt wordt? Wel… Zo gaat het ook bij keramiek. De grondstoffen van keramische tegels zijn zand en klei. Deze combinatie wordt samen gemengd zoals een deeg. Er worden verschillende soorten zand en klei gebruikt vanuit alle hoeken van de wereld. Hierdoor is elke tegel anders.

Stap 2: Zie je de roterende silo in de video? Daar wordt het zand, klei en water gemend.

Stap 3: Het liquide mengsel gaat in een droger. Wat overblijft is een super fijne korrelige massa met nog 5% vocht zodat deze kan geperst worden.

Stap 4: En voila! Het mengsel gaat in de persmachine.

Stap 5: Nog voor het bakken van de tegel gaat deze door een inkjet printer om de tekening en een eventuele structuur toe te voegen aan de tegel. Op deze manier krijg je een houtlook tegel of een marmerlook tegel.

Stap 6: Hupla! De tegel kan nu eindelijk de oven in. De temperatuur gaat tot 1200° en dat voor ongeveer 40 min.

Stap 7: Wanneer de tegels gebakken zijn dan gaan ze naar de verpakkingsafdeling.

Stap 8: Als ze door de kwaliteitscontrole zijn dan worden ze verzonden naar onze locatie in Nevele. Vanaf dan kunnen jullie ook genieten van deze tegel.